Wij, de mens

'Dit is Sapiens achter de schermen' - José Joordens, Naturalis

Parijs, Grande Galerie de l'Évolution. Primaten voor de primatenkast. 'De feiten laten mij niet los en ik laat de feiten niet los. Ik blijf ze optillen, omdraaien en belichten met het helmlampje van mijn verbeelding.'

Ik kan het niet anders zeggen: elk boek van Frank Westerman sleept de lezer mee in een ongewone en onverwachte reis. Voor Wij, de mens geldt dit in verhevigde mate. [Het] geeft verrassende psychologische inzichten in onze menselijke eigenaardigheid. Het spannende van de reizen die Westerman maakt is dat de lezer indirect en onvermoed veel antwoorden krijgt. Ja, ook de wetenschappelijke vragen over de Floresmens worden beantwoord. Maar de omzwervingen van Westerman gaan uiteindelijk over de vraag wie wij mensen zijn.

Filosoof Hans Achterhuis in De Volkskrant * * * *

A must read. Zo goed dat we de lezer dit niet willen onthouden. Een boek om rotsvaste overtuigingen te laten varen.

Financieel Dagblad

In zijn jongste werk Wij, de mens neemt Frank Westerman de lezer mee in ene literaire carrousel, een duizelingwekkende zoektocht naar de oorsprong van de mens aan de hand van zijn resten. En die van de dieren. Van de Tweede Maasvlakte tot Limburg en het Indonesische eiland Flores voert hij ons mee in de filmische levens van de Nederlanders Theodor Verhoeven en Eugene Dubois, die beiden op zoek gingen naar de 'missing link' tussen het dier en homo sapiens. [...] Ronduit meesterlijk.

Pieter Waterdrinker in De Telegraaf

Waar anderen slechts wetenschap ervaren, ziet Westerman een verhaal. En hij kan het nog goed vertellen ook. Niemand stelt complexe vragen helderder als hij.

Humo * * * *

Frank Westerman laat met Wij, de mens opnieuw zien dat hij de belangrijkste verteller van literaire non-fictie is. Het ogenschijnlijke gemak van zijn stijl en zijn mateloze nieuwsgierigheid zijn jaloersmakend. Zijn onderwerp, een reis naar de oorsprong van de mens, past hem als geen ander.

Henk Blanken, de Nieuwe Reporter

Westerman staat in dit boek op het toppunt van zijn kunnen. Doorleefd, vermakelijk, wonderlijk, exotisch, fascinerend.

Hans Cottyn in De Standaard * * * *

Wij, de mens meer dan geslaagd. Allereerst omdat het moeilijk kiezen is uit het grote aantal prachtige zinnebeelden dat Westerman uit zijn mouw schudt […] Al even vernuftig laat hij zijn studenten in vrijwel ieder hoofdstuk terugkeren, voert hij hen op om te laten zien hoe een verhaal tot stand komt, hoe het werkt, het schrijven van een reportage. Westerman verweeft door het hele boek scherpe observaties over wat de mens tot mens zou kunnen maken. […] Zoekend schrijven, wie kan dat beter dan hij?

Elias van der Plicht, Trouw

Wat Laurent Binet doet in Hhhh, doet Frank Westerman in Wij, de mens: hij gaat een intrigerend spel aan met de lezer. Ronduit fascinerend.

Bart Gielen van Barts Boekenclub

Opnieuw weet Frank Westerman in deze filosofische wereldreis de lezer op de punt van zijn stoel te krijgen.

De Morgen

In Wij, de mens balt Frank Westerman thema’s samen die al in zijn eerdere boeken aan bod kwamen – wetenschap en religie (Ararat), menselijke beheersdrang (Dier, bovendier), het verhaal als kroon op het mens-zijn (Een woord een woord). Zijn zoektocht is die van een verhalenverteller die het schone en het menselijke wil veilig stellen [Met Frank Westerman] kunnen in ieder geval de bibliofielen zich zachtjes op de borst kloppen.

NRC Handelsblad

Binnen het verhaal schrijft hij ook over hoe het boek tot stand kwam. Die structuur, een methode waarin Westerman zich een meester toont, vormt het skelet van Wij, de mens. Boeiende non-fictie als deze is niet alleen een verrijking op weg naar meer kennis, maar bovendien zeer geslaagd als geschreven verhaal.

Algemeen Dagblad * * * *

Een literaire speurtocht naar de oorsprong van de mens. Van een collegezaal in Leiden naar een grot op het eiland Flores, met tal van boeiende zijpaden en excursies. Een vintage-Westerman die de lezer aangename uren bezorgt en ook nog wijzer maakt.

Historisch Nieuwsblad

Biologerend in elk opzicht.

Frènk van der Linden, Kunststof Radio

Frank Westermans meest ambitieuze boek. Een heerlijke documentaire op papier die je het liefst langzaam leest om van alle zinnen te kunnen genieten.

Koen Fillet, Interne keuken, VRT Radio 1

Moet je lezen! Wat een avontuur moet het zijn geweest om bij Frank Westerman in de collegebankjes te hebben gezeten. Het groepje studenten ging actief meedenken, meespeuren, mee op reportage en meeschrijven aan het boek dat Wij, de mens is geworden. Dat geeft meteen een extra spanning aan dit toch al zo meeslepende werk.

De inzet is hoog: in zijn tiende boek wil Westerman terug naar de oorsprong van de menselijke soort. Waarin onderscheidt homo sapiens zich van de andere diersoorten? Dat levert een reis op in alle dimensies, letterlijk en figuurlijk, in de diepte, in de breedte en in de tijd. Fascinerende biografische schetsjes krijg je hierdoor. […]. De gretige nieuwsgierigheid slaat rechtstreeks over op de lezer. Je voelt de tinteling...

Wij, de mens bevat ook nog eens een aanstekelijk lesboek voor verslaggevers. Je krijgt meteen zin om zelf op reportage te gaan.

“Verslaggeving, vertelde ik mijn studenten, komt altijd voort uit verwondering. Waar je ook verslag van doet, je kunt er in gedachten altijd een ‘moet je horen!’ aan vooraf laten gaan.” Iets soortgelijks geldt ook voor de boekbespreking. Het bovenstaand had ik vooraf kunnen laten gaan, of misschien zelfs kunnen vervangen door een: moet je lezen!

Christiaan Weijts in De Groene Amsterdammer

'Wie zijn wij?' is de vraag die Westerman zich stelt op zijn spannende reis. Dat levert prachtig proza op. Wij, de mens is een fascinerend boek.

 Lies Schut, De Telegraaf * * * *

Duizelingwekkend boek van een van onze grote reportage-schrijvers die antwoordt op filosofische vragen in geweldige levensverhalen. Dit is werkelijk Sapiens achter de schermen. Wij, de mens is een aanrader, in Westermans kenmerkende heel fijne stijl.

Coen Vermaas, Athenaeum.

Frank Westerman is de koning van de literaire non-fictie. Hij schrijft het ene schitterende boek na het andere. [Wij, de mens] is een zoektocht naar de oorsprong van de mens, een mix tussen reportage, reisverslag en essay. Hij stuit op fantastische verhalen. Van de vondsten maar ook van gravers [naar schedels van voorouders]. Het boek van Westerman is filosofie. Het is ook een boek over het schrijven van een boek, [hij was gastschrijver in Leiden] en zijn studenten, die hij ook noemt, moeten het fantastisch hebben gehad. Die Westerman is ook een graver, naar verhalen. Fascinerend om te volgen.

 Onno Blom, Nieuwsweekend, NPO Radio 1