Korte verhalen

Daden van licht kaliber

Franks 4 mei-lezing in de Nieuwe Kerk, dodenherdenking 2012. Voordracht in aanwezigheid van de koninklijke familie voorafgaand aan de kranslegging bij het monument op de Dam. 'Daden van licht kaliber' is samen met de 5-meilezing van de Duitse bondskanselier Joachim Gauck in druk uitgeven door het comité 4/5 mei ism met het CPNB.

922 mensen vonden dit leuk

Voor het Vlaams-Nederlands Huis De Buren schreef Frank een 'City Book' vanuit de Georgische hoofdstad Tbilisi. '922 mensen vonden dit leuk' gaat over bobsleeër Nodar Koemaritasjvili die verongelukte op de Winterspelen in Vancouver 2008, en over de Nederlandse 'piloot' Edwin van Calker die daarna niet meer in zijn oranje viermansbob naar beneden durfde. De tekst is te beluisteren en te lezen in het Nederlands, Engels, Frans en Georgisch.

Interview
Edoeard Sjevardnadze

Edoeard Sjevardnadze, de 'Georgische vos' met de vele levens, is op 86 jarige leeftijd overleden. Verslag van een bizarre ontmoeting in Tblisi, mei 2011.
Voorwoord
Nederland in 7 Overstromingen

Frank schreef het voorwoord in het 'boek-bij-de-serie' Nederland in 7 Overstromingen, geschreven door van Leontine van de Stadt (Walburgspers, 2013)
Balkan-odyssee
tekst ook in het Kroatisch, Tsjechisch en Engels

Bij de publicatie van Dier, bovendier schreef Frank een reportage over de 'Balkan-odyssee' van 88 lipizzaners die van 1992 tot 2007 ontvoerd en vermist zijn geweest.

Forever Young

Bij de heruitgave van het Gilgamesj-epos, dat wel 'de oudste literatuur' wordt genoemd, heeft Frank een nawoord geschreven. Dit klassieke heldendicht is overgeleverd in twaalf kleitabletten met spijkerschrift en gaat over vriendschap, liefde, dood en onsterfelijkheid. De heruitgave door Athenaeum-Polak & Van Gennep is in de vertaling van Theo de Feyter.

Hond aan Tafel
bij verschijning Ingenieurs van de Ziel

Reportage over de schrijverskolonie Peredelkino, waar de doctrine van het socialistische realisme is vervangen door 'kap-realism': het kapitalistische realisme.
Word als wij
opiniestuk NRC

Opiniestuk bij El Negro en ik, opgenomen in de bloemlezing van Joost Zwagerman 'De Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 200 essays' (Prometheus, 2008)