De wereld volgens Darp

1Vandaag over 'De wereld volgens Darp'

Terugkijken: 1Vandaag ging met Frank terug naar Darp, én Roemenië: via foto's, herinneringen aan dictator Ceausescu en het persoonlijke dossier dat de Securitate in december 1989 over Frank aanlegde.

Uitgeverij Querido Fosfor 2019
Publicatiedatum: 29 okt 2019

Als ooggetuige van de geschiedenis maakt Frank Westerman in Roemenië de val van de Ceausescu’s mee. Hij ziet het IJzeren Gordijn in een orgie van geweld neergaan. ‘De bom’ is niet gevallen, maar de naschokken van de Koude Oorlog doen zich tot op vandaag gevoelen. 

In 30 filmische reportages neemt Westerman de lezer mee naar het CIA-graf van Che Guevara in Bolivia; hij ontbijt in Havana met een voortvluchtige RAF-terroriste en spreekt in Moskou de eerste ruimtewandelaar, kosmonaut Leonov. De ondergang van de kameraden wordt almaar sterker invoelbaar, net als de nieuwe gewelds- en haatuitbarstingen sinds de val van de Muur. Ressentiment is de rode draad; rancune uit verlies en vernedering.

DE WERELD VOLGENS DARP begint en eindigt dicht bij huis: in het Drentse gehucht Darp, waar Frank in 1981 en 1982 als scholier meeliep in de jaarlijkse vredesmars tegen de opslag van Amerikaanse kernkoppen in twee bunkers in het bos. Nu, als schrijver-chroniqueur, toont hij het wedervaren van Darp als een spiegel waarin behalve het einde, ook de ontluikende terugkeer van de Koude oorlog weerkaatst.

Twee maal Darp: óók een fotoboek

Koude Ooorlog-relikwie. Zo'n 40 atoombommen lagen tot 1992 opgeslagen in het Darperbos. Het titelverhaal uit 'De wereld volgens Darp' staat ook afgedrukt in het fotoboek 'Darp.' van fotograaf Frans Ohm, die ook de wachttoren heeft vastgelegd als stille getuige van de kernwapenopslag.

Recensies

De pers over 'De wereld volgens Darp'

Özcan Akyol in 'Onze man in Deventer' op Radio1: "Mag ik even als collega-schrijver zeggen: het is echt fantastisch, het is urgent, het is stilistisch van de bovenste plank, het is heel origineel, het is echt super."

 

'De allerbeste non-fictieschrijver van Nederland', Beth Johnson, eigenaar boekhandel Van Rossum, Amsterdam (bij de presentatie aldaar van 'De wereld volgens Darp').

'Westerman toont zich een getalenteerd schrijver. Of hij nu een troep aasgieren beschrijft ('Knik in de nek, veerloze, lubberende halzen.') of een volle amateurvoetbalkantine in Darp, je ziet het meteen voor je. Hij voert je mee langs opstandelingen en oorlogssituaties in Latijns-Amerika, voormalig Joegoslavië, Moskou, Siberië en voormalige Sovjet-republieken. Hij begeeft zich in riskante en bijzondere situaties, waarbij hij af en toe een inkijkje geeft in zijn eigen gevoelens en afwegingen, maar de schijnwerper vooral gericht houdt op de menselijke kant van degenen die hij ontmoet. Door zijn grote achtergrondkennis weet hij regelmatig een stap achteruit te zetten om parallellen of tegenstellingen te benoemen.' - Hebban

De verschijning van 'De wereld volgens Darp' valt samen met het 25-jarig schrijverschap van Frank. Vanaf eind oktober staat er tal van publieke optredens op stapel die zullen worden aangekondigd in de rubriek agenda.

Gelijk met 'De wereld volgens Darp' verschijnt bij uitgeverij Van Gorcum het fotoboek 'Darp. Een intiem portret van een dorpscultuur in beweging' van fotograaf Frans Ohm, waarin ook het titelverhaal 'De wereld volgens Darp' is opgenomen.