De moord op de boekverkoopster

Frank voegt daad bij woord

Uitgeverij Fosfor gaat van start-up naar scale-up: onder de naam Querido Fosfor krijgen mooie, diepgravende reportages per 1 januari onderdak bij Singel Uitgevers. Frank intensiveert zijn betrokkenheid. 'NL is te klein voor een New Yorker. Maar Fosfor is geweldig alternatief' - Joris Luyendijk.

Journalistiek werk
Fosfor longread (± 80 minuten leestijd)

Het is dé literaire moord van Nederland: de vergiftiging van boekverkoopster Marian Heij uit Wageningen.

Augustus 2006: de eigenaresse van boekhandel Kniphorst, 54, plukt een Marokkaan van de leestafel in haar winkel. Ze neemt hem in huis, huwt hem, maakt hem tot enig erfgenaam en verkoopt de boekhandel om samen met ‘haar woestijnprins’ van het leven te gaan genieten. Ondertussen druppelt hij muizenbestrijdingsmiddel in haar Beerenburg, van oktober 2011 tot aan haar dood, zeven maanden later.

Vrienden en collega’s van de belezen, eigenzinnige Marian zien haar metamorfose in verbijstering aan. ‘Marian is de laatste jaren anders gaan lezen’, zegt haar winkelchef. Frank Westerman neemt in dit journalistieke werk die opmerking als beginpunt voor zijn onderzoek naar deze spraakmakende gifmoord – aan de hand van Marians boekenkast.

Zijn de boeken die je leest een spiegel voor wat er in je omgaat? Kun je je lot tegemoet lezen?

Talkshow "In Gelderland Live"

Frank Westerman te gast bij RTV Gelderland - over zijn bij uitgeverij Fosfor verschenen longread 'De moord op de boekverkoopster'. 'Het is een bijzondere journalistieke novelle. Ik ben enthousiast. Wat een fascinerende vorm.' - presentatrice Annemieke Schakelaar.

Frank over Fosfor in twee minuten

Frank Westerman, Judith Koelemeijer en Auke Hulst vertellen over hun band met Fosfor.

Fosfor longread: De Naschok - terug naar Srebrenica

Franks longread bij Fosfor over zijn terugkeer naar Srebrenica in april 2015, twintig jaar na de val. Slotdeel uit zijn bekroonde boek 'De slag om Srebrenica'.

Reacties

Daan van der Valk, 'boekverkoper van het jaar'

'Wat een luxe om uit deze longread te worden voorgelezen door de auteur. Prachtig verhaal, indringend portret.'

Joris Luyendijk via twitter

'NL is te klein voor een New Yorker. Maar Fosfor is geweldig alternatief met longreads. Nu met Frank Westerman.'

TV-Gelderland

'De moord op de boekverkoopster is een bijzondere journalsitiek novelle. Ik ben enthousiast. Wat een fascinerende vorm' - presentatrice Annemieke Schakelaar in de talkshow 'In Gelderland live.'

Boekhandel H. de Vries, Haarlem - via twitter

'Frank Westerman heeft een intrigerende en gedegen longread geschreven over de moord op onze oud-collega Marian Heij.'

NDB Biblion (recensies voor bibliotheken)

'Boeiend. Origineel uitgangspunt: het leesgedrag van het slachtoffer.'

Kapuscinski exclusief bij Fosfor

Naast 'De draagbare Kapuscinski', samengesteld en ingeleid door Frank, publiceert Fosfor.nl Kapuscinski's niet eerder vertaalde, tijdloze reportage over de moord op de Duitse ambassadeur in Guatemala, 1970. Met passages (oa over 'de stilte in de dictatuur') die tot de indrukwekkendste uit zijn oeuvre behoren.

Nieuw bij Fosfor: 'Alva achterna'

Franks tweeluik 'Alva achterna' over de onlangs overleden, extravagante hertogin van Alva, de 15e erfgename van onze IJzeren Alva. Als beginnend journalist maakte Frank op zijn 23e een zomer lang jacht op haar en haar zoon. Fosfor Classics brengt nu zijn portret van de Alva’s plús zijn Don Quichote-achtige vertelling over de making-off van dit opmerkelijke journalistieke debuut. ‘Heeft u de hertog van Alva ook gespróken?’

'De moord op de boekverkoopster' ook op papier

Marian Heij (1952-2012) rond haar twintigste (foto: Antoine Willemsens)