Bekroningen

Een woord een woord
16-05-2017

Winnaar Bob den Uylprijs 2017

'Een woord een woord ' is bekroond met de Bob den Uyl-prijs 2017 voor het beste reisboek van het afgelopen jaar. Het is de derde keer dat een boek van Frank voor deze prijs is genomineerd; eerder al dongen Ararat (2008) en El Negro en ik (2005) mee. Op 18 juni 2017 is Frank te gast in VPRO Boeken.

Een woord een woord
21-04-2017

Winnaar M.J. Brusseprijs 2017

'Een woord een woord ' heeft ook de M.J. Brusseprijs 2017 in de wacht gesleept voor het beste journalistieke boek. Uit een totaal van 182 titels heeft de jury er 5 geselecteerd die meedingen naar de prijs, die op 10 juni is uitgereikt in een speciale uitzending van 'Met het oog op morgen', Radio 1.

Een woord een woord
24-08-2016

Nominatie ECI-literatuurprijs

Frank is met 'Een woord een woord ' genomineerd voor de ECI-literatuurprijs 2016. In totaal 25 boeken dingen mee naar de prijs, die op 10 november wordt uitgereikt.

Een woord een woord
01-07-2016

'Een woord een woord' op Libris-lijst

'Een woord een woord' is genomineerd voor de Libris-geschiedenisprijs. In totaal tien titels dingen mee naar het predikaat 'beste geschiedenisboek 2016'.

De slag om Srebrenica
11-09-2015

'De slag om Srebrenica' bekroond met Prinsjesboekenprijs

De Prinsjesboekenprijs 2015 voor 'het beste politieke boek' is toegekend aan 'De slag om Srebrenica'. De uitreiking vond plaats in de 1e Kamer. Frank heeft het bijhorende geldbedrag geschonken aan Free Press Unlimited.

Stikvallei
26-09-2014

Shortlistnominatie Stikvallei voor AKO-literatuurprijs 2014

'Stikvallei' heeft de shortlist van de AKO-literatuurprijs 2014 gehaald. De jury: 'Als je doodse stilte wilt beschrijven, doe het dan op zijn Westermans. Stikvallei weet schitterend verschillende verhalen te koppelen. De meeste schrijvers houden het op vertellen op zich. Westerman gaat een stap verder: hij vertelt en toont tegelijk het belang van de vertelling. Grandioos.'
Brother Mendel's perfect horse
27-04-2013

Nominatie British Library voor 'Brother Mendel's perfect horse'

Uit een lijst van meer dan zeventig voorgedragen titels is de Engelse vertaling van 'Dier, bovendier' genomineerd door de British Library voor de European Literature Night 2013. Acht schrijvers uit verschillende Europese landen presenteerden op 15 mei 2013 hun uitverkoren boek, op de vijfde editie van deze avond van het Europese boek.

Ararat
31-03-2010

Ararat genomineerd voor Kapuscinsky-Prijs

De Poolse uitgave van 'Ararat', vertaald door Piotr Oczko en Slawomir Paszkiet, heeft een nominatie in de wacht gesleept voor de Ryszard Kapuscinsky-prijs voor Literaire Reportage 2010.

Ararat
18-09-2008

Nominatie Britse prijs voor bergliteratuur

De Engelse vertaling van Ararat heeft de shortlist gehaald van de Britse Boardman Taskerprijs voor bergliteratuur. ‘Totaal meeslepend en diepzinnig’, oordeelt de jury. De prijs gedenkt de schrijvende bergbeklimmers Peter Boardman en Joe Tasker die in 1982 zijn omgekomen op de Mount Everest.

Ararat
11-04-2008

Nominatie Eurekaprijs

Ararat heeft ook de shortlist van de Eurekaprijs 2008 bereikt voor het beste wetenschapsboek van 2007. De jury onder voorzitterschap van Dr. Alexander Rinnooy Kan selecteerde Franks boek samen met vier andere titels.
Ararat
02-04-2008

Shortlist Bob den Uyl-prijs

Ararat heeft, net als drie jaar geleden 'El Negro en ik', een shortlist-nominatie behaald voor de Bob den Uyl-prijs voor reisliteratuur. 'Van Ararat kan een nieuwsgierig en kritisch lezer uitsluitend genieten', schreef Michael Zeeman in een voorbeschouwing in De Volkskrant. 'Westerman schenkt zijn lezers zoveel vertrouwen dat zij reisgenoten worden.'
Ararat
29-08-2007

Toplijstplaats Ararat voor AKO-literatuurprijs 2007

'Ararat' heeft de toplijst (voorheen: shortlist) gehaald van de AKO-literatuurprijs 2007 - uit een aanbod van 374 titels. Uit het juryrapport: 'Frank Westerman is er in geslaagd om de talloze feiten en mythes over de Ararat met zijn persoonlijke verhalen soepel te laten samenvloeien in een mythe die proeft als echt. Het is een subtiele zoektocht geworden naar antwoorden op kinderlijk eenvoudige vragen, in een taal die transparant is en vloeiend.'
El Negro en ik
14-02-2006

Shortlist-nominatie MJ Brusse-prijs voor Journalistieke Boek

'El Negro en ik' heeft een shortlist-nominatie gekregen voor de tweejaarlijkse MJ Brusse-prijs voor het Journalistieke Boek. "Frank Westerman behoort tot de kleine groep journalistieke non-fictie schrijvers die zich volledig aan dit genre heeft gewijd en daarvoor terecht grote, en steeds grotere waardering ontvangt. El Negro en ik werd al bekroond met de Gouden Uil maar kon in onze lijst onmogelijk ontbreken", zo oordeelde de jury.
El Negro en ik
03-07-2005

Inktaap-nominatie

'El Negro en ik' is als een van de bekroonde boeken van de drie 'grote' literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied (de Gouden Uil) genomineerd voor de Inktaap (samen met AKO-winnaar 'De asielzoeker' van Arnon Grunberg en de Librisprijs-winnaar 'Specht en zoon' van Willem Jan Otten). De Inktaap, toegekend aan Otten, is een literatuurprijs van scholieren uit Nederland en Vlaanderen die zich als een schaduwjury opwerpen.
El Negro en ik
19-03-2005

'El Negro en ik' bekroond met Gouden Uil 2005

In een rechtstreekse televisie-uitzending vanuit Gent op 19 maart 2005 lichtte de jury haar keuze als volgt toe: "De Gouden Uil Literatuurprijs gaat naar een boek dat de lezer op vele manieren meevoert. Het is een meeslepende aanklacht tegen het opportunisme. Het schittert omdat het zo subtiel is. Het verweeft het persoonlijke met het beschouwende.
Het is een fascinerende en eerlijke ontmaskering van illusies. Het is een nooit eindigend verhaal dat graaft in een mensengeschiedenis èn tegelijk vooruitblikt. Het is een verre reis waarin de auteur niets of niemand ontziet, ook zichzelf niet. Het is een moedig boek. De Gouden Uil literatuurprijs 2005 gaat naar 'El Negro en ik' van Frank Westerman."

El Negro en ik
15-03-2005

Nominatie Bob den Uyl-prijs

'El Negro en ik' haalde in 2005 de shortlist van deze door de VPRO ingestelde prijs voor reisliteratuur. Uit het juryrapport: 'Westerman tracht de identiteit van El Negro te achterhalen en onderzoekt de omstandigheden waaronder dit menselijk preparaat vanaf 1831 tot 1997 door Frankrijk en Spanje zwierf en uiteindelijk een laatste rustplaats vond. Parallel daaraan beschrijft de auteur zijn eigen Werdegang, van aankomend ontwikkelingswerker vol idealen tot journalist die afstand weet te bewaren. En al die tijd blijft de lezer geboeid door het lot van die kleine Bosjesman die nu voorgoed de geschiedenis ingaat als El Negro.'
09-03-2005

Outstanding Alumnus Award

Wageningen Universiteit heeft een zogeheten 'outstanding alumnus award' toegekend aan haar oud-student Frank Westerman voor zijn literaire werk.
Ingenieurs van de ziel
17-12-2004

J. Greshoffprijs 2004

Op 17 december 2004 is in het Letterkundig Museum te Den Haag de J. Greshoffprijs uitgereikt aan Frank Westerman voor zijn boek 'Ingenieurs van de Ziel'.
Uit het juryrapport: 'Een indringend boek (geschreven) met de nieuwsgierigheid van een verslaggever en de pen van een groot stilist.'

Ingenieurs van de ziel
24-05-2004

Dr. Wijnaendts Franckenprijs

De Nederlandse Maatschappij voor Letterkunde heeft haar driejaarlijkse prijs voor essay, de Dr. Wijnaendts Franckenprijs, toegekend aan Frank Westerman voor zijn boek 'Ingenieurs van de Ziel'. Uit het juryrapport: 'Een boek dat leest als een wetenschappelijke en journalistieke detective. Westermans zoektocht in ruimte en tijd levert niet alleen een beeld op van de verbijsterende werkelijkheid van de communistische planeconomie en de rol die schrijvers daarin was toegedacht, maar ook van de naweeën ervan in de postcommunistische uiteengevallen Sovjet-Unie. Ingenieurs van de ziel getuigt van vasthoudendheid en inzicht. De keuze van het onderwerp is origineel. Westermans stijl is aangenaam informatief en soepel zonder ironisch te zijn. Zijn persoonlijke inzet en nieuwsgierigheid zijn de motor die de lezer door het relaas stuwt.'

Ingenieurs van de ziel
27-03-2003

Shortlist Gouden Uil 2003

'Vertrekkend bij een jeugdwerk van Konstantin Paustovski toont Frank Westerman in 'Ingenieurs van de Ziel' aan hoe de dictatoriale neigingen van Stalin zich tot in de letteren uitstrekten', zo luidde het oordel van de jury. 'Brandpunt van Westermans omzwervingen is de met mysteries omgeven Baai van Kara Bogaz in Turkmenistan, waarover hij in soepel, geestig, doorleefd en intelligent proza bericht. [...] Uiteindelijk komen in een adembenemende finale de ingenieurs en ingenieurs van de ziel (de schrijvers) tegenover elkaar te staan.'

Ingenieurs van de ziel
23-09-2002

Shortlist AKO-Literatuurprijs 2002

'Ingenieurs van de Ziel' was een van de vijf genomineerde boeken voor de AKO-Literatuurprijs 2002. Uit het juryrapport: 'Een wonderlijk geslaagde combinatie van onderzoeksjournalistiek, geschiedschrijving, ideologiestudie en literair reisverhaal. Op een meeslepende manier legt Westerman de waanzin van het hele Sovjetexperiment bloot.'
De graanrepubliek
30-03-2000

Dr. Lou de Jongprijs

De Graanrepubliek is in maart 2000 bekroond met de tweejaarlijkse Dr. Lou de Jongprijs voor eigentijdse geschiedschrijving. Uit het juryrapport: 'Westerman kan erg goed schrijven. Maar wat wellicht de meeste indruk heeft gemaakt is zijn aanstekelijke enthousiasme, zijn humor en de manier waarop hij geen enekle twijfel laat over de urgentie, de noodzaak van dit boek.'
De graanrepubliek
17-03-2000

Shortlist Gouden Uil 2000

'In 'De Graanrepubliek' heeft Frank Westerman het recept gevonden voor een virtuoze combinatie van journalistiek, geschiedkunde en bovenal vertelkunst', aldus het juryrapport van de Gouden Uil 2000.
De graanrepubliek
23-10-1999

Shortlist Generale Bankliteratuurprijs 1999

Uit het juryrapport: 'Talrijk waren ook dit jaar de verkenningen in ruimte en tijd [...] Het meest verrassende boek in deze categorie zoekt het evenwel dichtbij: in een historische periode die nog nauwelijks afgesloten is, en in een landstreek die we geneigd zijn te beschouwen als een curieuze uithoek van Nederland, maar die in het verhaal uitgroeit tot een model dat grote invloed heeft gehad op het aanzien van Europa. Frank Westerman [heeft van] 'De Graanrepubliek' een boeiend, memorabel en soms ontroerend verhaal gemaakt.'

Uitreiking Gouden Uil 2005 in Gent

Agenda (Events)
7 APR
Frank in Metz (Fr)
Over Soldats de la parole
28 MEI
Frank in Bratislava
'Dier, bovendier' in het Slowaaks
2 JUN
Franks "Brainwash Talk'
Te zien op NPO2 (Human)
16 JUN
De graanrepubliek on tour
Excursie met Frank
22 SEP
Frank in Venetië, San Servolo
Gastschrijverschap aldaar