Bekroningen

17 december 2021

Nominatie voor 'De Boon 2022'

De kosmische komedie

Uitgekozen uit meer dan 500 titels: De kosmische komedie staat op de longlist van de Boon 2022, de nieuwe, groots opgezette Vlaamse prijs voor Nederlandstalige literatuur. Aan de 'Boon' is een prijzengeld verbonden van 50.000 euro.

16 mei 2017

Winnaar Bob den Uyl-prijs 2017

Een woord een woord

Een woord een woord is bekroond met de Bob den Uyl-prijs 2017 voor het beste reisboek van het jaar. Het is de derde keer dat een boek van Frank voor deze prijs is genomineerd; eerder al dongen Ararat (2008) en El Negro en ik (2005) mee. 

21 april 2017

Winaar M.J. Brusseprijs 2017

Een woord een woord

Een woord een woord heeft ook de M.J. Brusseprijs 2017 in de wacht gesleept voor het beste journalistieke boek. Uit een totaal van 182 titels heeft de jury er 5 geselecteerd die meedingen naar de prijs, die op 10 juni is uitgereikt in een speciale uitzending van Met het oog op morgen, Radio 1.

24 augustus 2018

Nominatie ECI-literatuurprijs

Een woord een woord

Frank is met Een woord een woord genomineerd voor de ECI-literatuurprijs 2016. In totaal 25 boeken dingen mee naar de prijs.

1 juli 2016

Nominatie Libris-geschiedenis-prijs

Een woord een woord

Een woord een woord is genomineerd voor de Libris-geschiedenisprijs. In totaal dongen tien titels mee naar het predikaat 'beste geschiedenisboek 2016'.

11 september 2015

'De slag om Srebrenica' bekroond met Prinsjesboekenprijs

De slag om Srebrenica

De Prinsjesboekenprijs 2015 voor 'het beste politieke boek' is toegekend aan De slag om Srebrenica. De uitreiking vond plaats in de Eerste Kamer. Frank heeft het bijhorende geldbedrag geschonken aan Free Press Unlimited.

26 september 2019

Shortlistnominatie Stikvallei voor AKO-literatuurprijs 2014

Stikvallei

Stikvallei heeft de shortlist van de AKO-literatuurprijs 2014 gehaald. De jury: 'Als je doodse stilte wilt beschrijven, doe het dan op zijn Westermans. Stikvallei weet schitterend verschillende verhalen te koppelen. De meeste schrijvers houden het op vertellen op zich. Westerman gaat een stap verder: hij vertelt en toont tegelijk het belang van de vertelling. Grandioos.'

27 april 2013

Nominatie British Library voor 'Brother Mendel's perfect horse'

Brother Mendel's Perfect Horse

Uit een lijst van meer dan zeventig voorgedragen titels is de Engelse vertaling van Dier, bovendiergenomineerd door de British Library voor de European Literature Night 2013. Acht schrijvers uit verschillende Europese landen presenteerden op 15 mei 2013 hun uitverkoren boek, op de vijfde editie van deze avond van het Europese boek.

31 maart 2010

Ararat genomineerd voor Kapuscinsky-Prijs

Ararat

De Poolse uitgave van Ararat, vertaald door Piotr Oczko en Slawomir Paszkiet, heeft een nominatie in de wacht gesleept voor de Ryszard Kapuscinsky-prijs voor Literaire Reportage 2010.

18 september 2019

Nominatie Britse prijs voor bergliteratuur

Ararat

De Engelse vertaling van Araratheeft de shortlist gehaald van de Britse Boardman Taskerprijs voor bergliteratuur. ‘Totaal meeslepend en diepzinnig’, oordeelt de jury. De prijs gedenkt de schrijvende bergbeklimmers Peter Boardman en Joe Tasker die in 1982 zijn omgekomen op de Mount Everest.

11 april 2008

Nominatie Eurekaprijs

Ararat

Ararat heeft ook de shortlist van de Eurekaprijs 2008 bereikt voor het beste wetenschapsboek van 2007. De jury onder voorzitterschap van Dr. Alexander Rinnooy Kan selecteerde Franks boek samen met vier andere titels.

2 april 2008

Shortlist Bob den Uyl-prijs

Ararat

Ararat heeft, net als drie jaar geleden El Negro en ik, een shortlist-nominatie behaald voor de Bob den Uyl-prijs voor reisliteratuur. 'Van Ararat kan een nieuwsgierig en kritisch lezer uitsluitend genieten', schreef Michael Zeeman in een voorbeschouwing in De Volkskrant. 'Westerman schenkt zijn lezers zoveel vertrouwen dat zij reisgenoten worden.'

29 augustus 2007

Toplijstplaats Ararat voor AKO-literatuurprijs 2007

Ararat

Ararat heeft de toplijst (voorheen: shortlist) gehaald van de AKO-literatuurprijs 2007 - uit een aanbod van 374 titels. Uit het juryrapport: 'Frank Westerman is er in geslaagd om de talloze feiten en mythes over de Ararat met zijn persoonlijke verhalen soepel te laten samenvloeien in een mythe die proeft als echt. Het is een subtiele zoektocht geworden naar antwoorden op kinderlijk eenvoudige vragen, in een taal die transparant is en vloeiend.'

14 februari 2006

Shortlist-nominatie MJ Brusse-prijs voor Journalistieke Boek

El Negro en ik

El Negro en ik heeft een shortlist-nominatie gekregen voor de tweejaarlijkse MJ Brusse-prijs voor het Journalistieke Boek. "Frank Westerman behoort tot de kleine groep journalistieke non-fictie schrijvers die zich volledig aan dit genre heeft gewijd en daarvoor terecht grote, en steeds grotere waardering ontvangt. El Negro en ik werd al bekroond met de Gouden Uil maar kon in onze lijst onmogelijk ontbreken", zo oordeelde de jury.

3 juli 2005

Inktaap-nominatie

El Negro en ik

El Negro en ik is als een van de bekroonde boeken van de drie 'grote' literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied (de Gouden Uil) genomineerd voor de Inktaap (samen met AKO-winnaar De asielzoeker van Arnon Grunberg en de Librisprijs-winnaar Specht en zoon van Willem Jan Otten). De Inktaap, toegekend aan Otten, is een literatuurprijs van scholieren uit Nederland en Vlaanderen die zich als een schaduwjury opwerpen.

19 maart 2005

'El Negro en ik' bekroond met Gouden Uil 2005

El Negro en ik

In een rechtstreekse televisie-uitzending vanuit Gent op 19 maart 2005 lichtte de jury haar keuze als volgt toe: "De Gouden Uil Literatuurprijs gaat naar een boek dat de lezer op vele manieren meevoert. Het is een meeslepende aanklacht tegen het opportunisme. Het schittert omdat het zo subtiel is. Het verweeft het persoonlijke met het beschouwende.
Het is een fascinerende en eerlijke ontmaskering van illusies. Het is een nooit eindigend verhaal dat graaft in een mensengeschiedenis èn tegelijk vooruitblikt. Het is een verre reis waarin de auteur niets of niemand ontziet, ook zichzelf niet. Het is een moedig boek. De Gouden Uil literatuurprijs 2005 gaat naar El Negro en ik van Frank Westerman."

15 maart 2005

Nominatie Bob den Uyl-prijs

El Negro en ik

El Negro en ik haalde in 2005 de shortlist van deze door de VPRO ingestelde prijs voor reisliteratuur. Uit het juryrapport: 'Westerman tracht de identiteit van El Negro te achterhalen en onderzoekt de omstandigheden waaronder dit menselijk preparaat vanaf 1831 tot 1997 door Frankrijk en Spanje zwierf en uiteindelijk een laatste rustplaats vond. Parallel daaraan beschrijft de auteur zijn eigen Werdegang, van aankomend ontwikkelingswerker vol idealen tot journalist die afstand weet te bewaren. En al die tijd blijft de lezer geboeid door het lot van die kleine Bosjesman die nu voorgoed de geschiedenis ingaat als El Negro.'

9 maart 2005

Outstanding Alumnus Award

Wageningen Universiteit heeft een zogeheten 'outstanding alumnus award' toegekend aan haar oud-student Frank Westerman voor zijn literaire werk.

17 december 2004

J. Greshoffprijs 2004

Ingenieurs van de ziel

Op 17 december 2004 is in het Letterkundig Museum te Den Haag de J. Greshoffprijs uitgereikt aan Frank Westerman voor zijn boek Ingenieurs van de ziel. Uit het juryrapport: 'Een indringend boek (geschreven) met de nieuwsgierigheid van een verslaggever en de pen van een groot stilist.'

24 mei 2004

Dr. Wijnaendts Franckenprijs

Ingenieurs van de ziel

De Nederlandse Maatschappij voor Letterkunde heeft haar driejaarlijkse prijs voor essay, de Dr. Wijnaendts Franckenprijs, toegekend aan Frank Westerman voor zijn boek Ingenieurs van de ziel. Uit het juryrapport: 'Een boek dat leest als een wetenschappelijke en journalistieke detective. Westermans zoektocht in ruimte en tijd levert niet alleen een beeld op van de verbijsterende werkelijkheid van de communistische planeconomie en de rol die schrijvers daarin was toegedacht, maar ook van de naweeën ervan in de postcommunistische uiteengevallen Sovjet-Unie. Ingenieurs van de ziel getuigt van vasthoudendheid en inzicht. De keuze van het onderwerp is origineel. Westermans stijl is aangenaam informatief en soepel zonder ironisch te zijn. Zijn persoonlijke inzet en nieuwsgierigheid zijn de motor die de lezer door het relaas stuwt.'

27 maart 2003

Shortlist Gouden Uil 2003

Ingenieurs van de ziel

'Vertrekkend bij een jeugdwerk van Konstantin Paustovski toont Frank Westerman in Ingenieurs van de ziel aan hoe de dictatoriale neigingen van Stalin zich tot in de letteren uitstrekten', zo luidde het oordel van de jury. 'Brandpunt van Westermans omzwervingen is de met mysteries omgeven Baai van Kara Bogaz in Turkmenistan, waarover hij in soepel, geestig, doorleefd en intelligent proza bericht. [...] Uiteindelijk komen in een adembenemende finale de ingenieurs en ingenieurs van de ziel (de schrijvers) tegenover elkaar te staan.'

23 september 2002

Shortlist AKO-Literatuurprijs 2002

Ingenieurs van de ziel

Ingenieurs van de ziel was een van de vijf genomineerde boeken voor de AKO-Literatuurprijs 2002. Uit het juryrapport: 'Een wonderlijk geslaagde combinatie van onderzoeksjournalistiek, geschiedschrijving, ideologiestudie en literair reisverhaal. Op een meeslepende manier legt Westerman de waanzin van het hele Sovjetexperiment bloot.'

30 maart 2000

Dr. Lou de Jongprijs

De graanrepubliek

De Graanrepubliek is in maart 2000 bekroond met de tweejaarlijkse Dr. Lou de Jongprijs voor eigentijdse geschiedschrijving. Uit het juryrapport: 'Westerman kan erg goed schrijven. Maar wat wellicht de meeste indruk heeft gemaakt is zijn aanstekelijke enthousiasme, zijn humor en de manier waarop hij geen enekle twijfel laat over de urgentie, de noodzaak van dit boek.'
 

7 maart 2000

Shortlist Gouden Uil 2000

De graanrepubliek

'In De Graanrepubliek heeft Frank Westerman het recept gevonden voor een virtuoze combinatie van journalistiek, geschiedkunde en bovenal vertelkunst', aldus het juryrapport van de Gouden Uil 2000.

23 oktober 1999

Shortlist Generale Bankliteratuurprijs 1999

De graanrepubliek

Uit het juryrapport: 'Talrijk waren ook dit jaar de verkenningen in ruimte en tijd [...] Het meest verrassende boek in deze categorie zoekt het evenwel dichtbij: in een historische periode die nog nauwelijks afgesloten is, en in een landstreek die we geneigd zijn te beschouwen als een curieuze uithoek van Nederland, maar die in het verhaal uitgroeit tot een model dat grote invloed heeft gehad op het aanzien van Europa. Frank Westerman [heeft van] De Graanrepubliek een boeiend, memorabel en soms ontroerend verhaal gemaakt.'