DUBBELSLAG: 2 prijzen binnen 24 uur voor 'Een woord een woord' - M. J. Brusse én Bob de Uyl

'Een prijs een prijs' - zo klonk een van de felicitaties die Frank op 11 juni ontving voor de dubbele bekroning van zijn boek 'Een woord een woord'. Binnen één etmaal nam hij zowel de M. J. Brusseprijs 2017 (beste journalistieke boek) als de Bob den Uylprijs (beste boek in de categorie reisliteratuur) in ontvangst. Op 18 juni is Frank te gast in VPRO Boeken op NPO1. (En: op 16 en 23 juli kunt u met hem mee op excursie door De graanrepubliek - zie agenda).

Nu al 2e druk: 'In het land van de ja-knikkers'

Net nieuw, nu al 2e druk: 'In het land van de ja-knikkers'. Franks beste reportages over Nederland van de afgelopen 25 jaar. Weg van de randstad. Waar dromen omslaan in nachtmerries. En heel soms: andersom. Eerste titel van het nieuwe Querido Fosfor, dé uitgeverij van de lange reportage. Bevat onder veel meer een hartstochtelijke 'Open brief aan Arjen Robben' over de gasbevingen in Groningen. 'Verrukkelijk boek' - Theodor Holman in Oba-live.

In het land van de ja-knikkers
1e uitgave van Querido Fosfor

Verhalen uit de polder


Reportages over het veranderende Nederland van de afgelopen 25 jaar. Franks beste 'verhalen uit de polder'. Uitgave van Querido Fosfor, de voortzetting van Fosfor onder de vleugels van Singel Uitgeverijen.
'Grensoverschrijdend. Dit is literatuur'
**** in VK, Parool, Elsevier & Knack

Een woord een woord


'De pen is machtiger dan het zwaard.' Is dat wel zo? In zijn nieuwe boek test Frank de kracht van het vrije woord onder het gewicht van de actuele aanslagen sinds Charlie Hebdo. 3x genomineerd (Libris, ECI, Brusse).

Animal Farm 2.0 - Een non-fictiefabel. Bijdrage Frank in bundel 'Als dit zo doorgaat'

'Frank Westerman deelt mokerslagen uit in een meesterlijk opgebouwd literair essay', schrijft NRC Handelsblad. 'Als dit zo doorgaat' is een actuele, urgente verhalenbundel, verschenen bij Ambo|Anthos. Bedenker en samensteller Auke Hulst vroeg een twintigtal auteurs om binnen twee weken een literaire toekomstverkenning te schetsen van wat ons/Europa/de wereld te wachten staat - in de best utopisch/distopische traditie. 'Vergeet 1984', schrijft Frank in zijn bijdrage, 'We belanden in Animal Farm 2.0'

'De anatomische les'/ Frank geeft masterclass aan Instytut Reportazu in Warschau

Naast zijn repliek aan Reve ('Te waar om mooi te zijn') heeft Frank Westerman als gastschrijver aan de universiteit van Leiden een anatomisch (schrijf)les verzorgd waarin hij "El Negro en ik' ontleedde. Letterlijk: met scapel en stanley-mes. In vervolg hierop geeft hij op 25 februari een masterclass reportage aan het Instytut Reportazu in Warschau, daags na de presentatie van de Poolse vertaling van Stikvallei aldaar.

Stikvallei 7x vertaald
Gepresenteerd in Madrid, Parijs, Warschau

La vallée tueuse

24/2 Poolse editie! 'Modern, urgent, spannend' - Laurent Binet ('HhhH') over de Franse Stikvallei. 'Geraffineerd', Le Monde. Ook in het Kroatisch, Zweeds, Italiaans en Spaans. Duits volgt.
Agenda lezingen
18 JUN
Frank in VPRO-boeken op NPO1
Nav Bob den Uylprijs
18 JUN
Live: interview met Frank
Groningen, nav Ararat
16 JUL
Excursie met Frank in Oldambt
De Graanrepubliek on tour
25 JUL
Excursie met Frank in Oldambt
De Graanrepubliek on tour
Dertigste druk
100 000 exemplaren verkocht

De graanrepubliek

Een mooi begin van het nieuwe jaar: de dertigste druk van Franks klassieker De graanrepubliek, in de voordelige 'midprice-editie', is op 20 januari van de persen gerold.

Standaard, Volkskrant, Parool: 'Een woord een woord' op 1, 2 en 3 in 'beste boek 2016'-lijsten

'Goede non-fictie behoort tot de literatuur, zie het nieuwe boek van Frank Westerman, meester in het genre' - Volkskrant. 'Gouden pen, verbluffende verbeelding' - NRC. 'Meeslepend, intelligent, urgent' - de Correspondent. 'Zó goed. Absorbeert de lezer', De Groene. 'Fantastisch' - Filemon Wesselink. 'Waanzinnig goed, Niet weg te leggen' - Argos. 'Een belangrijk boek, spannend, de feiten doen hun choquerende werk' VN.

Frankfurter Buchmesse... 50e vertaling voor Frank

Daags voor de Buchmesse heeft de Bezige Bij de vertaalrechten voor 'Een woord een woord' aan Frankrijk verkocht. Het aantal vertaling van Franks werk komt daarmee op 50. Uitgeverij Links Verlag lanceert Duitse vertaling - 'Reden. Reden? Reden!' - met drie presentaties in Frankfurt. 'Een woord een woord' - een zoektocht naar een weerwoord op terreur - is het zesde boek van Frank dat in Duitsland verschijnt, het vijfde in Italië en Frankrijk.

Nu in midprice-editie
Matthijs van Nieuwkerk:

'Bloedstollend spannend'


Over het ontstaan van verhalen in de 'dodenvallei' van West-Afrika, waar in de nacht van 21 augustus 1986 mens en dier op raadselachtige wijze stierven. Shortlist-nominatie AKO-literatuurprijs 2014. Zesde druk. Zes maal vertaald.
De slag om Srebrenica
Prinsjesboekenprijs 2015

2e druk & bekroond


20 jaar na de val, de massamoord en het falen van Dutchbat keert Frank terug naar de enclave waarin hij destijds tweemaal wist door te dringen. Zijn meest onthullende Balkan-werk, vermeerderd met een actueel slotdeel, 'De naschok'.

Frank en Vera op Schiermonnikoog met 'Larski slaat alarm'

Deze winter op het midwinterfestival van Schiermonnikoog kwamen Frank en zijn dochter Vera vertellen over 'Larski slaat alarm', het kinderboek (voor 7 tot 10 jarigen) dat ze samen schreven na een ijzig koude kerstvakantie op het eiland. Na de Deense vertaling 'Larski slår alarm' en een nominatie voor de Hotze de Roos-prijs, nu dus ook een echt festival-optreden.

De pers over Stikvallei

'Zevende parel aan de kroon van Frank Westerman, een groot Europees auteur.' - Volkskrant. 'Je gaat almaar gulziger lezen' - Groene. 'Indrukwekkend' **** - Parool. 'Geslaagd boek. Bevlogen.' **** - NRC.  'Spannende whodunit.' - Elsevier. 'Westerman behoort tot de absolute top' - Gelderlander. 'Grandioos' - jury AKO-nominatie. 'Livre formidable sur la fabrique de la fiction. Lit comme un roman a suspense' - l'Imagigraphe.

Nieuwe uitgave
Nu in de winkel

Ingenieurs van de Ziel

Nieuw: de midprice editie van Franks 'Russische klassieker' Ingenieurs van de Ziel (tien vertalingen, geroemd als 'onverbeterlijk' door El País). 14e druk.
Agenda (Events)
29 MEI
NL in 7 Overstromingen herhaald
Met Frank als presentator
30 JUN
Verfilming Dier, bovendier:
'Perfect Horse' in Rijhal Wenen
16 JUL
Graanrepubliek on Tour
Excursie met Frank
25 JUL
Graanrepubliek on Tour
Excursie met Frank
16 FEB
Een woord een woord in Italiaans
I soldati delle parole - Milaan
9x vertaald
Ook in het Pools en Afrikaans

El Negro en ik

Bij de Bezige Bij is de 'midprice' editie van 'El Negro en ik' verschenen. Bekroond met de Gouden Uil Literatuurprijs. Negen keer vertaald, waaronder straks ook in het Pools en Afrikaans.

Terugkijken: KRO Brandpunt reist met Frank terug naar de Stikvallei (mei 2014)

Onder de titel Het schandaal van de Stikvallei keert KRO Brandpunt met Frank Westerman terug naar de dodenvallei in Kameroen, waar op een nacht in augustus 1986 bijna 2000 mensen de verstikkingsdood vonden. Hoofdrolspelers uit Stikvallei klagen de omstreden en dure pogingen om het Nyos-meer te ontgassen aan, nu de nabestaanden van de slachtoffers al 27 jaar vergeefs wachten op terugkeer naar hun geboortegrond.

Leesclubboek
'Boek van de maand'

'Boek-delen' kiest Stikvallei

Boek-delen, een koepel van leesclubs, heeft Stikvallei gekozen tot 'leesclubboek van de maand '. Compleet met uitgebreide lijst van aandachts- en discussiepunten.
Vertaling
zojuist verschenen

Ararat in Japanse vertaling

Uigever Gendai Shokan heeft Ararat uitgebracht in het Japans. De vertaling is van Yuichi Shimomura, die eerder 'El Negro en ik' vertaalde. 'Dier, bovendier' volgt in 2014.

Nu op DVD: Nederland in 7 Overstromingen

'Water stroomt door al zijn boeken. Geen wonder dat Frank Westerman een tv-serie gaat presenteren over overstromingen' - schreef de Volkskrant in interview met Frank onder de kop "Parelvissen naar de volksziel'. De hele 7-delige NTR-serie 'Nederland in 7 Overstromingen' is nu verkrijgbaar op DVD.

De draagbare Kapuscinski
Bloemlezing plus nieuw werk bij Fosfor

4 'ballen' in NRC*


Zijn mooiste reportages, gekozen door Frank en voorzien van een meer dan 20 pagina's tellende ('overtuigende' - NRC*) inleiding. Plus: niet eerder vertaald werk van Kapuscinski bij Fosfor.nl
Larski slaat alarm
geschreven samen met dochter Vera

Vertaling in het Deens


'Larski slaat alarm' (8+, uitgeverij Querido), het kinderboek dat Frank en zijn dochter Vera Westerman (geboren in 2002) samen schreven, is vertaald in het Deens. Het is in oktober 2014 verschenen.
Boektrailer
pelgrimage van een ongelovige

Ararat

Nieuwe editie verschenen in oktober 2013. Ararat - een reis op het breukvlak van geologie en mythologie.
Boekverfilming
Via uitzending gemist

Dier, bovendier

Nu op uitzending gemist: de documentaire 'Perfect Horse' naar Franks boek 'Dier, bovendier'. Maker: Hans Fels. Producent: Pieter van Huystee.

Audio: Frank over Stikvallei

VPRO Bureau Buitenland, Radio 1, sprak met Frank over Stikvallei aan de hand van geluidsfragmenten uit Kameroen. Verslaggever Edwin Koopman monteerde Franks eerdere opnames uit de dodenvallei uit 1992 samen met het ruwe interviewmateriaal dat Frank verzamelde bij terugkeer in 2011.