Video 'Een woord een woord', 25 lezingen en 4 maal 4 * * * * 'Dit is literatuur!' - Volkskrant

In 1' 09'' geeft de trailer een voorproefje van Een woord een woord; lezingentournee langs 25 plaatsen in Nederland (agenda). 'Goede non-fictie behoort tot de literatuur, zie het nieuwe boek van Frank Westerman, meester in het genre' - Volkskrant. 'Gouden pen, verbluffende verbeelding' - NRC. 'Meeslepend, intelligent, urgent' - de Correspondent. 'Zó goed. Absorbeert de lezer', De Groene. 'Fantastisch' - Filemon Wesselink.

Frank aangesteld als gastschrijver 2016 in Leiden

Na de zomer wordt Frank de nieuwe gastschrijver in Leiden. Voor het eerst sinds Gerard Reve met dit gastschrijverschap het spits afbeet (in 1985) heeft de universiteit gekozen voor een schrijver van literaire reportages.

Nu in midprice-editie
Matthijs van Nieuwkerk:

'Bloedstollend spannend'


Over het ontstaan van verhalen in de 'dodenvallei' van West-Afrika, waar in de nacht van 21 augustus 1986 mens en dier op raadselachtige wijze stierven. Shortlist-nominatie AKO-literatuurprijs 2014. Zesde druk. Zes maal vertaald.
'Grensoverschrijdend. Dit is literatuur'
**** in VK, Parool, Elsevier & Knack

Een woord een woord


'De pen is machtiger dan het zwaard.' Is dat wel zo? In zijn nieuwe boek test Frank de kracht van het vrije woord onder het gewicht van de actuele aanslagen sinds Charlie Hebdo. Wat vermag het woord tegen de kogel?

Duitse en Italiaanse rechten 'Een woord een woord' voor verschijning verkocht

'Een woord een woord', Franks nieuwe boek dat op 21 april verschijnt, krijgt een Duitse en Italiaanse vertaling. Uitgeverij Links Verlag in Berlijn zal na de zomer de Duitse vertaling publiceren, nog voor de Buchmesse van Frankfurt. Iperborea in Milaan verzorgt de Italiaanse editie. 'Een woord een woord' - een zoektocht naar een weerwoord op terreur - is het zesde boek van Frank dat in Duitsland verschijnt en het vijfde in Italië.

Stikvallei 6x vertaald
Gepresenteerd in Parijs

La vallée tueuse

'Modern, urgent, spannend' - Laurent Binet ('HhhH') over de Franse Stikvallei. 'Geraffineerd' - Le Monde. Nu ook in het Kroatisch, Zweeds, Italiaans - Pools en Spaans volgen.
Agenda lezingen
18 MEI
Groningen: publiek interview
Boekhandel Van der Velde
19 MEI
Frank in Winterswijk
Boekhandel Kramer
25 MEI
Bkh. De Omslag
Frank in Delft
26 MEI
Frank in Noordwijk
Boekhandel Van der Meer
27 MEI
Frank in Utrecht
Boekhandel Broese 19. 30
Bloemlezing
Ingeleid en samengesteld door Frank

Het eerste van Fosfor

Bundel 'longreads' van uitgeverij Fosfor, gekozen en ingeleid door Frank. Voor het eerst op papier, verschijnt 17 sept. Met werk van oa Auke Kok, Elfie Tromp, Joris van Casteren.

Verfilmd: 'Dier, bovendier' - nieuwe editie gelijk met Perfect Horse

De verfilming van Franks in tien talen vertaalde 'Dier, bovendier' is nu terug te zien op uitzending gemist. 'Perfect Horse' is de titel. Camera en regie: Hans Fels. Productie: Pieter van Huystee Films, in samenwerking met de VPRO. Gelijktijdig is verschenen bij De Bezige Bij de nieuwe editie in paperback van 'Dier, bovendier'.

De slag om Srebrenica
Prinsjesboekenprijs 2015

2e druk & bekroond


20 jaar na de val, de massamoord en het falen van Dutchbat keert Frank terug naar de enclave waarin hij destijds tweemaal wist door te dringen. Zijn meest onthullende Balkan-werk, vermeerderd met een actueel slotdeel, 'De naschok'.
De moord op de boekverkoopster
Fosfor 'longread' nu ook op papier

2e druk


Journalistiek werk over de gifmoord op Marian Heij van boekhandel Kniphorst in Wageningen door haar echtgenoot. Reconstructie aan de hand van haar boekenkast. Verschenen: mei 2014.

2e druk: 'Larski slaat alarm'

Behalve de Deense vertaling 'Larski slår alarm' is er nu een 2e druk verschenen van 'Larski slaat alarm' (Querido), het kinderboek (voor 7 tot 10 jarigen) dat Frank en zijn dochter Vera (nu 13) samen schreven. IJzig spannend. Genomineerd voor de Hotze de Roos-prijs.

Bobsleetragedie: '922 mensen vonden dit leuk' - nu als Fosfor classic

Hoeveel moed vergt het om iets niet te durven? Franks klassieke wintervertelling over de bobslee-trauma's van Edwin van Calker (Vancouver 2010, Sotchi 2014) die deze winter tekende als bobsleecoach van China. Is 'de piloot van Nederland-1' een held of anti-held? Nu als Fosfor classic.

De pers over Stikvallei

'Zevende parel aan de kroon van Frank Westerman, een groot Europees auteur.' - Volkskrant. 'Je gaat almaar gulziger lezen' - Groene. 'Indrukwekkend' **** - Parool. 'Geslaagd boek. Bevlogen.' **** - NRC.  'Spannende whodunit.' - Elsevier. 'Westerman behoort tot de absolute top' - Gelderlander. 'Grandioos' - jury AKO-nominatie. 'Livre formidable sur la fabrique de la fiction. Lit comme un roman a suspense' - l'Imagigraphe.

Nieuwe uitgave
Nu in de winkel

Ingenieurs van de Ziel

Nieuw: de midprice editie van Franks 'Russische klassieker' Ingenieurs van de Ziel (tien vertalingen, geroemd als 'onverbeterlijk' door El País). 14e druk.
Agenda (Events)
2 JUN
Frank met Laurent Binet
Amsterdam, de Balie
14 JUN
Frank in Parijs
interview door Margot Dijkgraaf
15 JUL
Graanrepubliek on Tour
Met Frank door Oldambt
27 AUG
Graanrepubliek on Tour
Met Frank door Oldambt
9x vertaald
Ook in het Pools en Afrikaans

El Negro en ik

Bij de Bezige Bij is de 'midprice' editie van 'El Negro en ik' verschenen. Bekroond met de Gouden Uil Literatuurprijs. Negen keer vertaald, waaronder straks ook in het Pools en Afrikaans.

Frank schrijft 'Open brief aan Arjen Robben'

Beste Arjen, Er is een heleboel dat ik je vertellen wil. Of liever: vertellen moet. De zaak waarover ik je schrijf is dringend. Zij verdraagt geen uitstel. Bedum, je kent het beter dan ik, beeft.

De 'Open brief aan Arjen Robben' die Frank op 6 juli uitsprak in Wittewierum als de zogeheten abt Emo-lezing is uitgegeven als een ingenaaide brochure. Te bestellen via: info(at)erfgoedpartners.nl

Terugkijken: KRO Brandpunt reist met Frank terug naar de Stikvallei (mei 2014)

Onder de titel Het schandaal van de Stikvallei keert KRO Brandpunt met Frank Westerman terug naar de dodenvallei in Kameroen, waar op een nacht in augustus 1986 bijna 2000 mensen de verstikkingsdood vonden. Hoofdrolspelers uit Stikvallei klagen de omstreden en dure pogingen om het Nyos-meer te ontgassen aan, nu de nabestaanden van de slachtoffers al 27 jaar vergeefs wachten op terugkeer naar hun geboortegrond.

Leesclubboek
'Boek van de maand'

'Boek-delen' kiest Stikvallei

Boek-delen, een koepel van leesclubs, heeft Stikvallei gekozen tot 'leesclubboek van de maand '. Compleet met uitgebreide lijst van aandachts- en discussiepunten.
Vertaling
zojuist verschenen

Ararat in Japanse vertaling

Uigever Gendai Shokan heeft Ararat uitgebracht in het Japans. De vertaling is van Yuichi Shimomura, die eerder 'El Negro en ik' vertaalde. 'Dier, bovendier' volgt in 2014.

Nu op DVD: Nederland in 7 Overstromingen

'Water stroomt door al zijn boeken. Geen wonder dat Frank Westerman een tv-serie gaat presenteren over overstromingen' - schreef de Volkskrant in interview met Frank onder de kop "Parelvissen naar de volksziel'. De hele 7-delige NTR-serie 'Nederland in 7 Overstromingen' is nu verkrijgbaar op DVD.

De draagbare Kapuscinski
Bloemlezing plus nieuw werk bij Fosfor

4 'ballen' in NRC*


Zijn mooiste reportages, gekozen door Frank en voorzien van een meer dan 20 pagina's tellende ('overtuigende' - NRC*) inleiding. Plus: niet eerder vertaald werk van Kapuscinski bij Fosfor.nl
Larski slaat alarm
geschreven samen met dochter Vera

Vertaling in het Deens


'Larski slaat alarm' (8+, uitgeverij Querido), het kinderboek dat Frank en zijn dochter Vera Westerman (geboren in 2002) samen schreven, is vertaald in het Deens. Het is in oktober 2014 verschenen.
Boektrailer
pelgrimage van een ongelovige

Ararat

Nieuwe editie verschenen in oktober 2013. Ararat - een reis op het breukvlak van geologie en mythologie.
Boekverfilming
Via uitzending gemist

Dier, bovendier

Nu op uitzending gemist: de documentaire 'Perfect Horse' naar Franks boek 'Dier, bovendier'. Maker: Hans Fels. Producent: Pieter van Huystee.

Terugluisteren: Theodor Holman in gesprek met Frank

In het radioprogramma OBA-live spreekt Theodor Holman met Frank over Stikvallei. 'Werkelijk prachtig', zegt Holman. 'Leest als een thriller maar is tegelijk een onderzoeken naar verhalen, naar wetenschap, naar mythen. Meesterlijk. Volgens mij ga je hier een prijs voor krijgen; ik zit het meestal goed.'

Audio: Frank over Stikvallei

VPRO Bureau Buitenland, Radio 1, sprak met Frank over Stikvallei aan de hand van geluidsfragmenten uit Kameroen. Verslaggever Edwin Koopman monteerde Franks eerdere opnames uit de dodenvallei uit 1992 samen met het ruwe interviewmateriaal dat Frank verzamelde bij terugkeer in 2011.