Gelijk met de lancering van het vernieuwde Fosfor.nl: twee bloemlezingen

On air: het nieuwe platform van Fosfor. Word lid en ontvang elke maand: een nieuwe longread, elke week: een classic, en elke dag: toegang tot ruim 150 e-books. Ter viering twee papieren uitgaven - 'Het beste van Atlas' (samenstelling Emile Brugman) en 'Het eerste van Fosfor' (samenstelling Frank Westerman).

Nu in midprice-editie
Matthijs van Nieuwkerk:

'Bloedstollend spannend'


Over het ontstaan van verhalen in de 'dodenvallei' van West-Afrika, waar in de nacht van 21 augustus 1986 mens en dier op raadselachtige wijze stierven. Shortlist-nominatie AKO-literatuurprijs 2014. Zesde druk. Vijf maal vertaald.
De draagbare Kapuscinski
Bloemlezing plus nieuw werk bij Fosfor

4 'ballen' in NRC*


Zijn mooiste reportages, gekozen door Frank en voorzien van een meer dan 20 pagina's tellende ('overtuigende' - NRC*) inleiding. Plus: niet eerder vertaald werk van Kapuscinski bij Fosfor.nl

Verfilmd: 'Dier, bovendier' - nieuwe editie gelijk met Perfect Horse

De verfilming van Franks in tien talen vertaalde 'Dier, bovendier' draait vanaf 1 oktober in de bioscopen. De lange documentaire (90 minuten) is in een groot aantal filmhuizen te zien. 'Perfect Horse' is de titel. Camera en regie: Hans Fels. Productie: Pieter van Huystee Films, in samenwerking met de VPRO. Gelijktijdig is verschenen bij De Bezige Bij de nieuwe editie in paperback van 'Dier, bovendier'.

'De slag om Srebrenica' bekroond met Prinsjesboekenprijs 2015

De Prinsjesboekenprijs 2015 voor 'het beste politieke boek' is toegekend aan 'De slag om Srebrenica'. De uitreiking vond plaats in de 1e Kamer. Frank schenkt het bijhorende geldbedrag aan Free Press Unlimited.

Stikvallei vertaald
Gepresenteerd in Parijs

La vallée tueuse

'Geweldig boek! Modern, urgent, vol spanning' - Laurent Binet (auteur 'HhhH') over de Franse Stikvallei. 'Geraffineerd' - Le Monde. Inmiddels ook in het Kroatisch, Zweeds, Italiaans.
Actueel
1 OKT
Perfect Horse in de bioscoop
Midprice-editie 'Dier, bovendier'
10 OKT
Frank in Eyeopener 21.35 NPO doc
TV-interview over Werner Herzog
19 OKT
Frank in Warschau
Presentatie Poolse 'El Negro en ik'
5 NOV
6e druk Stikvallei
Voor het eerst in midprice-editie
Bloemlezing
Ingeleid en samengesteld door Frank

Het eerste van Fosfor

Bundel 'longreads' van uitgeverij Fosfor, gekozen en ingeleid door Frank. Voor het eerst op papier, verschijnt 17 sept. Met werk van oa Auke Kok, Elfie Tromp, Joris van Casteren.

2e druk: 'Larski slaat alarm'

Behalve de Deense vertaling 'Larski slår alarm' is er nu een 2e druk verschenen van 'Larski slaat alarm' (Querido), het kinderboek (voor 7 tot 10 jarigen) dat Frank en zijn dochter Vera (nu 13) samen schreven. IJzig spannend. Genomineerd voor de Hotze de Roos-prijs.

De slag om Srebrenica
Het complete verhaal

2e druk & bekroond


20 jaar na de val, de massamoord en het falen van Dutchbat keert Frank terug naar de enclave waarin hij destijds tweemaal wist door te dringen. Zijn meest onthullende Balkan-werk, vermeerderd met een actueel slotdeel, 'De naschok'.
De moord op de boekverkoopster
Fosfor 'longread' nu ook op papier

2e druk


Journalistiek werk over de gifmoord op Marian Heij van boekhandel Kniphorst in Wageningen door haar echtgenoot. Reconstructie aan de hand van haar boekenkast. Verschenen: mei 2014.

De pers over Stikvallei

'Zevende parel aan de kroon van Frank Westerman, een groot Europees auteur.' - Volkskrant. 'Je gaat almaar gulziger lezen' - Groene. 'Indrukwekkend' **** - Parool. 'Geslaagd boek. Bevlogen.' **** - NRC.  'Spannende whodunit.' - Elsevier. 'Westerman behoort tot de absolute top' - Gelderlander. 'Grandioos' - jury AKO-nominatie. 'Livre formidable sur la fabrique de la fiction. Lit comme un roman a suspense' - l'Imagigraphe.

Nieuwe uitgave
Nu in de winkel

Ingenieurs van de Ziel

Nieuw: de midprice editie van Franks 'Russische klassieker' Ingenieurs van de Ziel (tien vertalingen, geroemd als 'onverbeterlijk' door El País). 14e druk.
Agenda
26 NOV
Frank in Oba-live
Radio-interview met publiek
3 DEC
Frank in Amsterdam
Lezing in Spui 25
1 JAN
Frank in 2016:
Gent, Venetie, Helmond...
15 JUL
Graanrepubliek on Tour
Met Frank door Oldambt
9x vertaald
Ook in het Pools en Afrikaans

El Negro en ik

Bij de Bezige Bij is de 'midprice' editie van 'El Negro en ik' verschenen. Bekroond met de Gouden Uil Literatuurprijs. Negen keer vertaald, waaronder straks ook in het Pools en Afrikaans.

Nieuws: Frank investeert in Uitgeverij Fosfor

Met een 'Classic' over de hertogshuis van Alva plus een investering neemt Frank een belang in Fosfor, de Nederlandse 'start-up' die digitale reportages brengt die knipogen naar de documentaire. Eerder schreef Frank voor Fosfor 'De moord op de boekverkoopster', nu voegt hij de daad bij het woord. Nieuw op Fosfor: De magie van de orthodoxie, waarom Moskou niet zonder Kiev kan - van Johan de Boose (tekst) en Oleg Klimov (beeld)!

Frank schrijft 'Open brief aan Arjen Robben'

Beste Arjen, Er is een heleboel dat ik je vertellen wil. Of liever: vertellen moet. De zaak waarover ik je schrijf is dringend. Zij verdraagt geen uitstel. Bedum, je kent het beter dan ik, beeft.

De 'Open brief aan Arjen Robben' die Frank op 6 juli uitsprak in Wittewierum als de zogeheten abt Emo-lezing is uitgegeven als een ingenaaide brochure. Te bestellen via: info(at)erfgoedpartners.nl

Terugkijken: KRO Brandpunt reist met Frank terug naar de Stikvallei (mei 2014)

Onder de titel Het schandaal van de Stikvallei keert KRO Brandpunt met Frank Westerman terug naar de dodenvallei in Kameroen, waar op een nacht in augustus 1986 bijna 2000 mensen de verstikkingsdood vonden. Hoofdrolspelers uit Stikvallei klagen de omstreden en dure pogingen om het Nyos-meer te ontgassen aan, nu de nabestaanden van de slachtoffers al 27 jaar vergeefs wachten op terugkeer naar hun geboortegrond.

Nu op DVD: Nederland in 7 Overstromingen

'Water stroomt door al zijn boeken. Geen wonder dat Frank Westerman een tv-serie gaat presenteren over overstromingen' - schreef de Volkskrant in interview met Frank onder de kop "Parelvissen naar de volksziel'. De hele 7-delige NTR-serie 'Nederland in 7 Overstromingen' is nu verkrijgbaar op DVD.

Leesclubboek
'Boek van de maand'

'Boek-delen' kiest Stikvallei

Boek-delen, een koepel van leesclubs, heeft Stikvallei gekozen tot 'leesclubboek van de maand '. Compleet met uitgebreide lijst van aandachts- en discussiepunten.
Vertaling
zojuist verschenen

Ararat in Japanse vertaling

Uigever Gendai Shokan heeft Ararat uitgebracht in het Japans. De vertaling is van Yuichi Shimomura, die eerder 'El Negro en ik' vertaalde. 'Dier, bovendier' volgt in 2014.

NIEUWS: de zaak uit 'De moord op de boekverkoopster' ligt weer open

Het is dé literaire moord van Nederland: de vergiftiging van boekverkoopster Marian Heij. In een dramatische wending in hoger beroep ziet Marians veroordeelde echtgenoot nu vrijspraak gloren. Frank heeft zijn longread aangevuld met een actueel naschrift. Downloadt bij Fosfor. "NL is te klein voor een New Yorker. Maar Fosfor is geweldig alternatief" - Joris Luyendijk. Ook als gebonden uitgave in 220 boekwinkels (Libris/Blz).

Nederland in 7 Overstromingen
Frank als presentator

TV-debuut


Vanaf nu verkrijgbaar op DVD: de 7-delige NTR-serie 'Nederland in 7 Overstromingen', gepresenteerd door Frank, uitgezonden op NL 2 in december en januari.
Larski slaat alarm
geschreven samen met dochter Vera

Vertaling in het Deens


'Larski slaat alarm' (8+, uitgeverij Querido), het kinderboek dat Frank en zijn dochter Vera Westerman (geboren in 2002) samen schreven, is vertaald in het Deens. Het is in oktober 2014 verschenen.
Boektrailer
pelgrimage van een ongelovige

Ararat

Nieuwe editie verschenen in oktober 2013. Ararat - een reis op het breukvlak van geologie en mythologie.
Boekverfilming
op komst

Dier, bovendier

Vanaf 1 oktober in de filmhuizen: de documentaire 'Perfect Horse' naar Franks boek 'Dier, bovendier'. Maker: Hans Fels. Producent: Pieter van Huystee.

Terugluisteren: Theodor Holman in gesprek met Frank

In het radioprogramma OBA-live spreekt Theodor Holman met Frank over Stikvallei. 'Werkelijk prachtig', zegt Holman. 'Leest als een thriller maar is tegelijk een onderzoeken naar verhalen, naar wetenschap, naar mythen. Meesterlijk. Volgens mij ga je hier een prijs voor krijgen; ik zit het meestal goed.'

Audio: Frank over Stikvallei

VPRO Bureau Buitenland, Radio 1, sprak met Frank over Stikvallei aan de hand van geluidsfragmenten uit Kameroen. Verslaggever Edwin Koopman monteerde Franks eerdere opnames uit de dodenvallei uit 1992 samen met het ruwe interviewmateriaal dat Frank verzamelde bij terugkeer in 2011.