In aantocht: bloemlezing 'De draagbare Kapuscinski' door Frank Westerman - Fosfor.nl brengt nieuw werk

Verwacht op 26 mei: Kapuscinski's mooiste reportages, gekozen en ingeleid door Frank Westerman. Als geen ander verheft Ryszard Kapuscinski (1932-2007) het genre van de reportage tot sprankelende literatuur. 'Wat Vincent van Gogh is voor de schilderkunst, is Kapuscinski voor het waargebeurde verhaal', schrijft Frank in zijn uitgebreide inleiding bij 'De draagbare Kapuscinski' (Arbeiderspers). Rond diezelfde tijd verschijnt bij fosfor.nl niet eerder vertaald werk van de Poolse meesterchroniqueur.

Stikvallei vertaald
Presentatie in Parijs

La vallée tueuse

3 juni, Maison de la Poésie. Laurent Binet ('HhhH') houdt de Franse Stikvallei ten doop: La vallée tueuse. De Kroatische vertaling, Ugušena dolina, is op 22 april verschenen.
Op komst
22 APR
Brieven Vincent Van Gogh
Met een voorwoord door Frank
15 MEI
2e druk 'Larski slaat alarm' (8+)
Van Frank en dochter Vera
26 MEI
De draagbare Kapuscinski
Inleiding/samenstelling: Frank
27 MEI
Nieuw werk Kapuscinski
Bij Fosfor, met inleiding Frank
3 JUNI
Parijs, Maison de la Poésie
Presentatie Franse Stikvallei
2daags arrangement
Graanrepubliek on Tour

Lezing en excursie

Op 19/20 juni en 29/30 augustus ism Asgard-reizen: rondreis door de Graanrepubliek. Lezing. Overnachting. Excursie. Lunch. Nu voor het vierde jaar op rij.

Frank over 'Stikvallei' tot de zomer in onder meer Venray en Parijs

Frank houdt de komende tijd voordrachten in Venray (10 mei), Amsterdam (16 mei), Brugge (28 mei) en Parijs (3 juni). De pers over Stikvallei: 'Zevende parel aan de kroon van Frank Westerman, een groot Europees auteur.' - Volkskrant. 'Je gaat almaar gulziger lezen' - Groene. 'Indrukwekkend' **** - Parool. 'Geslaagd boek. Bevlogen.' **** - NRC.  'Spannende whodunit.' - Elsevier. 'Westerman behoort tot de absolute top' - Gelderlander. 'Grandioos' - jury AKO bij toplijstnominatie 2014.

De moord op de boekverkoopster
Fosfor 'longread' nu ook op papier

Gebonden editie


Journalistiek werk over de gifmoord op Marian Heij van boekhandel Kniphorst in Wageningen door haar echtgenoot. Reconstructie aan de hand van haar boekenkast. Verschenen: mei 2014.
Stikvallei
Matthijs van Nieuwkerk:

'Bloedstollend spannend'


Over het ontstaan van verhalen in de 'dodenvallei' van West-Afrika, waar in de nacht van 21 augustus 1986 mens en dier op raadselachtige wijze stierven. Shortlist-nominatie AKO-literatuurprijs 2014. Vijfde druk. Op komst: vijf vertalingen.

Verschenen: 'Larski slår alarm'

Op 8 oktober is de Deense vertaling verschenen van 'Larski slaat alarm' (Querido, 2012/Turbine, 2014), het kinderboek (voor 7 tot 10 jarigen) dat Frank en zijn dochter Vera (nu 13) samen schreven. Het boek is vertaald door Naja Møllmann-Ibsen en heet 'Larski slår alarm'. De uitgever is Turbine Forlag, die ook Franks boek 'Ararat' in het Deens heeft uitgebracht.

Nieuwe uitgave
Nu in de winkel

Ingenieurs van de Ziel

Nieuw: de midprice editie van Franks 'Russische klassieker' Ingenieurs van de Ziel (tien vertalingen, geroemd als 'onverbeterlijk' door El País). 14e druk.
Agenda
10 MEI
Venray
Frank over 'Stikvallei' en meer
16 MEI
Amsterdam, De Brakke Grond
Frank op DasMag festival
27 MEI
Spui 25, Amsterdam
Fosfor Avond (snel meer)
28 MEI
Frank in Brugge
Doop Kapuscinski-bloemlezing
3 JUN
Frank met Laurent Binet in Parijs
Presentatie Franse Stikvallei
9x vertaald
Ook in het Pools en Afrikaans

El Negro en ik

Bij de Bezige Bij is de 'midprice' editie van 'El Negro en ik' verschenen. Bekroond met de Gouden Uil Literatuurprijs. Negen keer vertaald, waaronder straks ook in het Pools en Afrikaans.

Nieuws: Frank investeert in Uitgeverij Fosfor

Met een 'Classic' over de hertogshuis van Alva plus een investering neemt Frank een belang in Fosfor, de Nederlandse 'start-up' die digitale reportages brengt die knipogen naar de documentaire. Eerder schreef Frank voor Fosfor 'De moord op de boekverkoopster', nu voegt hij de daad bij het woord. Nieuw op Fosfor: De magie van de orthodoxie, waarom Moskou niet zonder Kiev kan - van Johan de Boose (tekst) en Oleg Klimov (beeld)!

Frank schrijft 'Open brief aan Arjen Robben'

Beste Arjen, Er is een heleboel dat ik je vertellen wil. Of liever: vertellen moet. De zaak waarover ik je schrijf is dringend. Zij verdraagt geen uitstel. Bedum, je kent het beter dan ik, beeft.

De 'Open brief aan Arjen Robben' die Frank op 6 juli uitsprak in Wittewierum als de zogeheten abt Emo-lezing is uitgegeven als een ingenaaide brochure. Te bestellen via: info(at)erfgoedpartners.nl

Terugkijken: KRO Brandpunt reist met Frank terug naar de Stikvallei (mei 2014)

Onder de titel Het schandaal van de Stikvallei keert KRO Brandpunt met Frank Westerman terug naar de dodenvallei in Kameroen, waar op een nacht in augustus 1986 bijna 2000 mensen de verstikkingsdood vonden. Hoofdrolspelers uit Stikvallei klagen de omstreden en dure pogingen om het Nyos-meer te ontgassen aan, nu de nabestaanden van de slachtoffers al 27 jaar vergeefs wachten op terugkeer naar hun geboortegrond.

Nu op DVD: Nederland in 7 Overstromingen

'Water stroomt door al zijn boeken. Geen wonder dat Frank Westerman een tv-serie gaat presenteren over overstromingen' - schreef de Volkskrant in interview met Frank onder de kop "Parelvissen naar de volksziel'. De hele 7-delige NTR-serie 'Nederland in 7 Overstromingen' is nu verkrijgbaar op DVD.

Leesclubboek
'Boek van de maand'

'Boek-delen' kiest Stikvallei

Boek-delen, een koepel van leesclubs, heeft Stikvallei gekozen tot 'leesclubboek van de maand '. Compleet met uitgebreide lijst van aandachts- en discussiepunten.
Vertaling
zojuist verschenen

Ararat in Japanse vertaling

Uigever Gendai Shokan heeft Ararat uitgebracht in het Japans. De vertaling is van Yuichi Shimomura, die eerder 'El Negro en ik' vertaalde. 'Dier, bovendier' volgt in 2014.

NIEUWS: de zaak uit 'De moord op de boekverkoopster' ligt weer open

Het is dé literaire moord van Nederland: de vergiftiging van boekverkoopster Marian Heij. In een dramatische wending in hoger beroep ziet Marians veroordeelde echtgenoot nu vrijspraak gloren. Frank heeft zijn longread aangevuld met een actueel naschrift. Downloadt bij Fosfor. "NL is te klein voor een New Yorker. Maar Fosfor is geweldig alternatief" - Joris Luyendijk. Ook als gebonden uitgave in 220 boekwinkels (Libris/Blz).

Nederland in 7 Overstromingen
Frank als presentator

TV-debuut


Vanaf nu verkrijgbaar op DVD: de 7-delige NTR-serie 'Nederland in 7 Overstromingen', gepresenteerd door Frank, uitgezonden op NL 2 in december en januari.
Larski slaat alarm
geschreven samen met dochter Vera

Vertaling in het Deens


'Larski slaat alarm' (8+, uitgeverij Querido), het kinderboek dat Frank en zijn dochter Vera Westerman (geboren in 2002) samen schreven, is vertaald in het Deens. Het is in oktober 2014 verschenen.
Boektrailer
pelgrimage van een ongelovige

Ararat

Nieuwe editie verschenen in oktober 2013. Ararat - een reis op het breukvlak van geologie en mythologie.
Boekverfilming
op komst

Dier, bovendier

Er komt een documentaire op basis van Franks boek Dier, bovendier. Maker: Hans Fels. Producent: Pieter van Huystee. Update: Er wordt gedraaid.

Terugluisteren: Theodor Holman in gesprek met Frank

In het radioprogramma OBA-live spreekt Theodor Holman met Frank over Stikvallei. 'Werkelijk prachtig', zegt Holman. 'Leest als een thriller maar is tegelijk een onderzoeken naar verhalen, naar wetenschap, naar mythen. Meesterlijk. Volgens mij ga je hier een prijs voor krijgen; ik zit het meestal goed.'

Audio: Frank over Stikvallei

VPRO Bureau Buitenland, Radio 1, sprak met Frank over Stikvallei aan de hand van geluidsfragmenten uit Kameroen. Verslaggever Edwin Koopman monteerde Franks eerdere opnames uit de dodenvallei uit 1992 samen met het ruwe interviewmateriaal dat Frank verzamelde bij terugkeer in 2011.