Wij, de mens

Paleo-MeToo in Wij, de mens - Fascinerend

Rick Nieman: 'Fascinerende verhalen over wie wij zijn, oa over #Paleo-MeToo. Nieuwsgierig? Als ik u was zou ik het lezen.' Frank bij WNL op zondag over illustere ontdekkingsreizigers naar ons fossiele verleden.

Verschenen 9/10/18 ISBN 9789021412122
Querido Fosfor

Allemaal slaan we verwoed met ons staart op het water, maar anders dan de walvis menen wij mensen dat ons spetteren ertoe doet.

Wie zijn wij? September 2003. In een grot op Flores, Indonesië, komt een fossiele oermens bloot te liggen van amper een meter groot. Rondom haar liggen skeletten van ratten zo groot als honden, olifanten zo klein als pony’s en een uitgestorven reuzenooievaar van 1 meter 80. Wat zegt deze spiegelwereld over wie wij zijn en waar wij vandaan komen?

Wij, de mens neemt de lezer mee op een filosofische wereldreis - van de Maasvallei tot op de vulkaanhellingen van Indonesië. De inzet is hoog. Want als wij de overtreffende trap van het dier zijn, waarin schuilt dan het onderscheid?

* * * * de Volkskrant: 'Ik kan het niet anders zeggen, elk boek van Frank Westerman sleept de lezer mee in een ongewone, onverwachte reis. Voor Wij, de mens geldt dit in verhevigde mate.'' - filosoof Hans Achterhuis

'Dit is Sapiens achter de schermen' - José Joordens, Naturalis

Parijs, Grande Galerie de l'Évolution. Primaten voor de primatenkast. 'De feiten laten mij niet los en ik laat de feiten niet los. Ik blijf ze optillen, omdraaien en belichten met het helmlampje van mijn verbeelding.'

Recensies

De pers over 'Wij, de mens'

* * * * 'Ik kan het niet anders zeggen: elk boek van Frank Westerman sleept de lezer mee in een ongewone en onverwachte reis. Voor Wij, de mens geldt dit in verhevigde mate. [Het] geeft verrassende psychologische inzichten in onze menselijke eigenaardigheid. Het spannende van de reizen die Westerman maakt is dat de lezer indirect en onvermoed veel antwoorden krijgt. Ja, ook de wetenschappelijke vragen over de Floresmens worden beantwoord. Maar de omzwervingen van Westerman gaan uiteindelijk over de vraag wie wij mensen zijn.' - filosoof Hans Achterhuis in de Volkskrant.

 

* * * * in de Humo: 'Waar anderen slechts wetenschap ervaren, ziet Westerman een verhaal. En hij kan het nog goed vertellen ook. Niemand stelt complexe vragen helderder als hij.'

 

* * * * in De Standaard: 'Westerman staat in dit boek op het toppunt van zijn kunnen. Doorleefd, vermakelijk, wonderlijk, exotisch, fascinerend' - Hans Cottyn.

 

'Wat Laurent Binet doet in Hhhh, doet Frank Westerman in Wij, de mens: hij gaat een intrigerend spel aan met de lezer. Ronduit fascinerend.' - Bart Gielen van Barts Boekenclub.

 

'Biologerend in elk opzicht', - Frènk van der Linden, Kunststof Radio.

 

'Frank Westermans meest ambitieuze boek. Een heerlijke documentaire op papier die je het liefst langzaam leest om van alle zinnen te kunnen genieten.' - Koen Fillet, Interne keuken (VRT Radio 1).

 

'Moet je lezen!' - Christiaan Weijts in De Groene: ‘Wat een avontuur moet het zijn geweest om bij Frank Westerman in de collegebankjes te hebben gezeten. Het groepje studenten ging actief meedenken, meespeuren, mee op reportage en meeschrijven aan het boek dat Wij, de mens is geworden. Dat geeft meteen een extra spanning aan dit toch al zo meeslepende werk.’

‘De inzet is hoog: in zijn tiende boek wil Westerman terug naar de oorsprong van de menselijke soort. Waarin onderscheidt homo sapiens zich van de andere diersoorten? Dat levert een reis op in alle dimensies, letterlijk en figuurlijk, in de diepte, in de breedte en in de tijd. Fascinerende biografische schetsjes krijg je hierdoor. […]. De gretige nieuwsgierigheid slaat rechtstreeks over op de lezer. Je voelt de tinteling...’

Wij, de mens bevat ook nog eens een aanstekelijk lesboek voor verslaggevers. Je krijgt meteen zin om zelf op reportage te gaan.’

‘‘“Verslaggeving, vertelde ik mijn studenten, komt altijd voort uit verwondering. Waar je ook verslag van doet, je kunt er in gedachten altijd een ‘moet je horen!’ aan vooraf laten gaan." Iets soortgelijks geldt ook voor de boekbespreking. Het bovenstaand had ik vooraf kunnen laten gaan, of misschien zelfs kunnen vervangen door een: moet je lezen!'

 

‘Duizelingwekkend boek van een van onze grote reportage-schrijvers die antwoordt op filosofische vragen in geweldige levensverhalen. Dit is werkelijk Sapiens achter de schermen. Wij, de mens is een aanrader, in Westermans kenmerkende heel fijne stijl.’ - Coen Vermaas, Athenaeum.

* * * * van Hans Achterhuis in VK

'Wij, de mens' sleept de lezer mee in een ongewone, onverwachte reis naar wie wij mensen zijn.' - Hans Achterhuis, filosoof.

'Net als Sapiens gaat Wij, de mens over de oorsprong van de mens, maar het zijn heel verschillende boeken. Die van Frank onderscheidt zich door veldwerk en twijfel.'

Allemaal slaan we verwoed met onze staart op het water, maar anders dan de walvis menen wij, mensen, dat ons spetteren er toe doet.

 

Keer op keer stuit ik op waargebeurde verhalen die zo’n ongelofelijke indruk wekken dat ze, gedompeld in fictie, hun laatste vliesje geloofwaardigheid terstond zouden verliezen.