Wij, de mens

Verschijnt 9 oktober ISBN 9789021412122
Querido Fosfor

Wie zijn wij?

September 2003. In een grot op Flores, Indonesië, komt een fossiele oermens bloot te liggen van amper een meter groot. Rondom haar liggen skeletten van ratten zo groot als honden, olifanten zo klein als pony’s en een uitgestorven reuzenooievaar van 1 meter 80.

Wat zegt deze spiegelwereld over wie wij zijn en waar wij vandaan komen?

Als gastschrijver aan de Universiteit van Leiden gaat Frank Westerman samen met zijn studenten op zoek naar antwoorden. Ze bevoelen de schedels van onze mensachtige voorouders als Lucy en de Javaanse aapmens. Samen gaan ze op reportage naar kloosters en kalkgrotten langs de Maas - steeds dieper de aarde in, terug in de tijd.

De inzet is hoog. Want als wij de overtreffende trap van het dier zijn, waarin schuilt dan het onderscheid? Wij, de mens is een filosofische reis naar ons fossiele verleden - en terug.

'Dit is Sapiens achter de schermen' - José Joordens, Naturalis

Parijs, Grande Galerie de l'Évolution. Primaten voor de primatenkast. 'De feiten laten mij niet los en ik laat de feiten niet los. Ik blijf ze optillen, omdraaien en belichten met het helmlampje van mijn verbeelding.'

Allemaal slaan we verwoed met onze staart op het water, maar anders dan de walvis menen wij, mensen, dat ons spetteren er toe doet.

 

Keer op keer stuit ik op waargebeurde verhalen die zo’n ongelofelijke indruk wekken dat ze, gedompeld in fictie, hun laatste vliesje geloofwaardigheid terstond zouden verliezen.