De kosmische komedie

Uitgeverij Querido Fosfor 2021
Verwacht: 28 jan 2021

Sterrenkijken komt voort uit verwondering. Ruimtevaart uit rivaliteit.

De kosmische komedie is een filmische vertelling over reikhalzen naar een betere wereld - buiten de dampkring. Met een telescoop of met een raket, de mensheid blijft haar verlangen richten op de kosmos. Uit gemis? Wat verwachten we op de maan of Mars te vinden dat ons op aarde ontbreekt?

Middelpunt is de Westerbork-sterrenwacht die met zijn majestueuze schotelantennes de hemel aftast, op het terrein van het voormalige nazidoorvoerkamp.

In sprankelend proza neemt Frank Westerman je mee van Venetië naar Florence en Turijn - op een tijdreis langs ons kantelende beeld van de hemel, met of zonder god.

Als je, net als Galileo, de aarde voorgoed uit het centrum van het heelal kegelt, waar moet je dan nog het paradijs zoeken? Waar de hel?

Van Eise Eisinga en Joeri Gagarin tot de eerste ‘vrouwelijke’ robotmens in de ruimte, De kosmische komedie is science non-fictie op zijn alleraanstekelijkst.

In het voetspoor van Galileo, Florence

Voor De kosmische komedie reisde Frank naar Venetië, Florence, Milaan en Turijn, en in Nederland naar Franeker, Westerbork, Noordwijk en Leiden. De finale speelt zich af op een tropisch strand bij het vissersdorp Thumba dat plaats heeft moeten maken voor India's eerste kosmodroom.

De echte Sojoez van André Kuipers die daadwerkelijk als een vleermuis aan het ISS heeft gehangen

De kosmische komedie: 'Hoe we onszelf op Mars gaan tegenkomen'

Foto's: Sander Koenen, gemaakt in Space Expo, Noordwijk.